“Ik heb het gevoel dat wij het feestje voor het bedrijf organiseren”

By 25 augustus 2016 oktober 28th, 2016 blog

Herken je dit? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en tips!

Vorige week bezocht ik een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor ouderen. Ik hielp hen bij de voorbereidingen van een grote klusdag waarbij een bedrijf hulp had aangeboden van 50 medewerkers. Voor het bedrijf was dit hun ‘afdelingsuitje’. De oudereninstelling was niet gewend aan zulke grote groepen en had al veel uren gestoken in de voorbereiding: regelen van tuinmaterialen, catering en zelfs een afsluitende BBQ op het eind. Het bedrijf in kwestie had géén idee. Voor de stichting was het de eerste keer om op deze manier met een bedrijf samen te werken.

Gelukkig werd het een fantastische dag en eindigde het met een feestje! De zon scheen, de ouderen maakten met de medewerkers een praatje tijdens de lunch, de sfeer was goed en veel medewerkers waren onder de indruk van de passie en het werk van de stichting. Ze vroegen of ze nog meer konden doen in de toekomst.

We hebben samen geëvalueerd en dit waren de ‘lessons learnt’

  1. Wanneer is de samenwerking voor beide partijen een succes?
    Begin het gesprek met de vraag: wanneer is het voor jou een succes?
    Begin het eerste kennismakingsgesprek met het einddoel voor ogen. Wanneer is het een succes voor jouw organisatie en cliënten? Wanneer is het een succes voor het bedrijf? Zo heb je allebei dezelfde verwachtingen over de dag. Leg de afspraken schriftelijk vast en mail ze naar het bedrijf.
    Stel vragen als:
    “Hoe ziet een succesvolle samenwerking eruit?”
    “Wat heb je voor ogen als het eindpunt van deze samenwerking? ”
    “Hoe en wanneer gaan we evalueren of we ons doel behaald hebben?”
    “Heb je een goed gevoel bij deze samenwerking of zijn er nog twijfels?”
  2. Hoe concreter hoe beter!
    Als non profit organisatie is het belangrijk om vanaf de start helder te hebben wat je concrete wens is. In het begin van dit traject was de wens onduidelijk, werd er halverwege een andere wens bij het bedrijf neergelegd en koste de inventarisatie fase teveel tijd.
  3. Je bent geen calimero! Stel je op als gelijkwaardige partner van het bedrijf
    Wees duidelijk wat je wilt en welke kosten daarmee samenhangen. Het bedrijf wil betrokken ondernemen en een betrokken bedrijf is bereid om natuurlijk de onkosten van deze dag te betalen (materiaal, catering). Wees duidelijk over deze kosten.

En tot slot: als het niet klikt en je hebt geen goed gevoel bij het bedrijf of je hebt het idee dat het jouw bewoners, cliënten of organisatie onvoldoende oplevert: bedank hen voor hun aanbod en neem vriendelijk afscheid van elkaar. Ook jouw tijd is kostbaar!

Direct contact:

Reggy: 06-15071500
reggy@goedezaken.eu
Esther: 06-46031010
esther@goedezaken.eu